top of page
Trees

Nestled in nature: The vision behind our latest project - The Pavilion Residences



An architectural mastermind behind some of Brisbane’s most iconic skyscrapers has been a key driving force in the creation of Oakridge’s latest project, Pavilion Residences.   


Nick Symonds of MAS Architecture Studio has more than two decades experience and a portfolio spanning multi-residential and hotel developments. His vision has crafted some of Brisbane’s most illustrious buildings, such as 300 George Street, Meriton’s Infinity skyscraper and Meriton’s Soleil skyscraper, as well as international project, Etihad Towers in Abu Dhabi.   


With experience designing luxurious residential spaces, Nick’s turning Pavilion Residences into a complete residential destination, with 144 apartments spanning three buildings, ranging from five to six storeys.   


Connection to nature  

Nick said his inspiration was based on a series of pavilions and their relationship to nature.  


“The angular roofs sailing atop the built form, nested among the canopies of the adjacent Melaleuca bushland provided a serene and comfortable backdrop for the project,” he said.  

 

Designed with Upper Mt Gravatt in mind 

The environment, particularly the Queensland weather, also came into play. Nick said the apartments were constructed to keep a constant flow of air and a fresh breeze stemming from the landscaped spaces.   


“The apartments are designed to reflect Queensland lifestyles with large usable balconies and glass facades looking over the landscape,” said Nick.  


“Apartments are wide and shallow in depth to allow for light penetration into the apartments, while openable windows present opportunities for breezes through the living spaces. Consideration has also been given to orientation, outlooks, and privacy.”      



Greenery always in view 

Designed solely around the stunning surrounds of Upper Mount Gravatt, Nick said the goal was to always have greenery within view.  


“Maintaining a link with the Creek Reserve and allowing the built form to envelope a central courtyard provided the opportunity for the greenery to always be ‘within view’.  


“In terms of designing the residences, providing sizeable living spaces and balconies oriented toward the central green heart reinforces this connection back to nature. Inspiration has been drawn from local nature, which is reflected in the textures and material finishes.”  


Sustainable space 

Pavilion doesn’t just overlook nature, it’s designed to help protect it too. Nick said the project was thoughtfully created using sub-tropical design principles to keep the summer heat out and manage air flow.   


“The orientation of the built form reduces direct solar gain. Balcony overhangs and screening provide solar protection and expansive balconies with operable glazing allows for cross ventilation,” he said.  

  



 A place to call home 

A range of impressive amenities will be on hand for residents to enjoy and connections to nearby nature walks make for a convenient, active lifestyle. Nick said these spaces were crafted with the resident in mind to create a place everyone loves coming home to.  


“We placed a strong emphasis on liveability and connection to landscape. Making sure there were expansive external communal amenities available, as well as providing accessible connections to Mimosa Creek Reserve.”   

 

Pavilion’s landscaped gardens and amenities will span across more than 700 square metres and include a swimming pool, BBQ area, water feature and secluded garden rooms.  


To find out more about The Pavilion Residences, or to get in touch with the team, visit:  https://www.pavilionresidences.com.au/  




bottom of page